keskiviikko 18. joulukuuta 2013

James Allen ja positiivinen ajattelu

Jotta tämä elämä ei olisi ihan liian helppoa, niin päätinpä sitten kaatua viikonloppuna naamalleni. Tuloksena paikattu etuhammas ja tikattu huuli, sekä sellainen asfaltti-ihottuma että kera tämän kaljun pään ja kortisoniaknen lopputulos muistuttaa lähinnä mukiloitua 15-vuotiasta poikaa.. Noh tulipa taas muistutus kantapään kautta että oma tasapaino ei ole sellainen kuin sitä vanhastaan muistaa. On kyllä yllättävän hankalaa tämän ikäisenä ymmärtää sitä kun oma kroppa ja koordinaatio eivät toimi niin kuin on tarkoitus. Sitä haluaisi vaan vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä juoksemaan..! Lisäksi hoitokoneeni oli maanantaina rikki, joten TJ-laskuri pysähtyi päiväksi ja tällä hetkellä viimeinen hoitokerta on 8.1.

Tietysti homma on nyt sitten harmittanut alkuviikon, ja olen kokenut kovasti syyllisyyttä tästä asiasta. Vaikka turhahan se on enää jossitella. Tämän pienoisen masennuspuuskan kourissa totesin että olisi hyvä palautella mieleen erästä kirjaa jonka luin vuosi sitten. Kirja on James Allenin Ajatuksen voima, alkuperäiseltä nimeltään As a Man Thinketh. Kirja on julkaistu alun perin vuonna 1902, ja vaikka sen kirjoitussävy on välillä melko vanhahtava ja raamatullinen, niin kirjan perusajatukset ovat edelleen erittäin ajankohtaisia:

"Sanonta 'mitä ihminen ajattelee, sellainen hän on' kuvaa täydellisesti ihmisen koko olemuksen ja on samalla niin kattava, että se kuvaa myös hänen elämänsä jokaisen tilanteen ja olosuhteen. Ihminen on sananmukaisesti sitä, mitä hän ajattelee, joten hänen ajatuksensa ja luonteenlaatunsa on täydellinen lopputulos kaikista hänen ajatuksistaan."

Olemme siis yhtä kuin mielessämme tuottamamme ajatukset. Ne muokkaavat ja rakentavat sen mitä olemme, ja ilo tai kärsimys ovat lopputulosta omasta ajattelutavastamme. Koska olemme itse omien ajatustemme herroja, muokkaamme itse oman luonteemme mutta myös ulkoiset olosuhteemme, ympäristömme sekä kohtalomme. Eli olemme itse täysin vastuussa siitä, mitä haluamme olla ja millaiseksi haluamme elämämme rakentaa.

"Ajatus ja luonteenlaatu ovat yhtä. Koska luonteenlaatu ilmentää itsensä vain ympäristön ja olosuhteiden kautta, ihmisen ulkoiset olosuhteet tulevat aina olemaan harmoniassa hänen sisäisen tilansa kanssa. -- Se tarkoittaa sitä, että nuo olosuhteet ovat läheisessä yhteydessä omiin ajatuksiin, jotka ovat juuri tässä hetkessä elintärkeitä hänen kehitykselleen."

Ihminen on jatkuvasti kehittyvä olento ja juuri siinä tilanteessa missä hän on, jotta hänellä olisi mahdollisuus oppia ja kasvaa. Olemme ulkoisten olosuhteidemme vankeja juuri niin kauan kuin uskomme olevamme näiden olosuhteiden luomia olentoja. Todellisuudessa ne eivät määritä meitä, vaan vain paljastavat meille asioita luonteestamme ja sisäisestä ajattelutavastamme. Sekä miellyttävät että epämiellyttävät ulkoiset olosuhteet on luotu meitä opettamaan; ihminen oppii sekä kärsimyksestä että nautinnosta.

"Ihminen ei vedä puolensa sitä mitä hän haluaa, vaan sitä mitä hän on. -- Ihminen luo itse omat olosuhteensa, tosin melkein aina tietämättään. Vaikka ihminen pyrkiikin hyvään päämäärään, hän jatkuvasti estää sen toteutumisen mahdollisuuksia ajatuksilla ja tahtotiloilla, jotka eivät ole harmoniassa tavoitellun päämäärän kanssa."

Ulkoisia olosuhteita ja lopputuloksia vastaan taisteleminen on siis turhaa, jollei ihminen ymmärrä että todellisuudessa nämä muutokset lähtevät omasta ajattelusta. Olemme usein innokkaita kehittämään olosuhteitamme mutta haluttomia kehittämään itseämme, jolloin helposti juutumme paikoilleen. Luulemme, että ajatukset on helppo pitää salassa, mutta todellisuudessa niistä muokkautuu hyvin nopeasti tapoja, joista taas muotoutuu olosuhteita. 
Emme voi suoraan valita olosuhteitamme, mutta voimme valita ajatuksemme! Näin ollen voimme epäsuorasti vaikuttaa ulkoisiin olosuhteisiimme. Ihminen, joka ei pelkää asettaa itseään alttiiksi, ei koskaan epäonnistu tavoitteensa saavuttamisessa. Ihmisen on siis tarkkailtava, säädeltävä ja muunneltava ajatuksiaan sekä huomioitava niiden vaikutukset itseensä, toisiin ja omaan elämäänsä. Tärkeää on  syy-seuraussuhteiden löytäminen, kärsivällinen harjoitus ja kokemusten (pienetkin arkiset tilanteet) hyväksikäyttäminen.

Itse olen löytänyt näistä ajatuksista paljon viisautta ja voimaa elämän vaikeissa tilanteissa, ja uskon niiden olevan hyödyllisiä aivan jokaiselle ihmiselle. Kirjan kantava teema pätee niin elämän suuriin vastoinkäymisiin kuin pieniin stressinaiheisiinkin, ja toivon että niistä on hyötyä myös teille! Turha siis syyttää muita, kun muutos lähtee todellisuudessa omasta itsestä! Itse kirjassa on muuten kokonaisuudessaan vain reilut 80 sivua, eli sen lukee hetkessä.

Terkuin,
Teräsnainen 

2 kommenttia:

  1. Loistokiteytyksiä, kiitos taas Emmi! Ja hoitojen loppuhan on jo ihan oven takana ja sun asenteella oot jo muutenkin maalissa! Keep it up!

    VastaaPoista
  2. "Älä ylpeile sillä ettet ole koskaan kaatunut. Ylpeile sillä että olet joka kerta noussut ylös." Sanonta on tukenut ainakin meikäläistä halvaantumisen ja siitä hiljalleen toipumisen kanssa. 😊

    VastaaPoista